Twee zien meer dan één?

Onze hersenen zorgen voor een goede samenwerking tussen beide ogen. Met één oog is het mogelijk om de omgeving om u heen te zien, maar u ziet de wereld dan zonder diepte. Voor dieptezien komt het tweede oog in beeld. Met behulp van beide ogen én de linker- en rechterhersenhelft ontstaat er een optimale dieptewaarneming en ziet u binoculair (met beide ogen). Bij sommige mensen is binoculair zien niet het geval. Heeft u uzelf ooit afgevraagd of uw ogen wel goed samenwerken?

Een goede samenwerking tussen beide ogen en het uitstekend functioneren van de oogspieren resulteert in een rechte oogstand. Wanneer er sprake is van een afwijkende oogstand, tussen beide ogen, dan kijken deze waarschijnlijk naar verschillende punten die vlak naast elkaar liggen. Het dagelijkse zien wordt hierdoor vermoeiend, wat bijvoorbeeld voor klachten kan zorgen, zoals: hoofdpijn, branderige ogen, wazig zicht en nek- en rugklachten.

Tijdens een oogmeting wordt er regelmatig door de opticien ondervonden dat de ogen dus niet goed samenwerken. Wanneer dit het geval is, wordt de optometrist ingeschakeld. Gedurende het onderzoek bekijkt de optometrist de oogstand, oogbewegingen, binoculair zien (het samen zien), gezichtsscherpte en brilsterkte.

Na het onderzoek worden er verschillende oplossingen voor dubbelzien bekeken. Een prismabril is hier een goed voorbeeld van, deze zorgt ervoor dat uw ogen weer tegelijk naar hetzelfde punt kijken. Zo houdt het ongemak op en geeft deze uw ogen een ‘duwtje’ in de juiste richting. Herkent u klachten van slecht samenwerkende ogen bij uzelf, iemand anders in uw omgeving of heeft u twijfels? Bezoek dan eens een opticien of optometrist, want twee ogen zien meer dan één.

Ferd van de Ven
Oogprofessional