Contactlenzen onveilig?

Contactlenzen onveilig?

De contactlens is een alternatief voor de bril en wint al jaren aan populariteit op allerlei fronten. Ze zijn comfortabel met sporten en bewegen, ze geven een breder gezichtsveld, worden niet beïnvloed door weersomstandigheden en esthetisch gezien verdient ze al jaren een schoonheidsprijs. Het optische hulpmiddel is echter recentelijk scherp onder de loep genomen; is de contactlens nog wel zo verantwoord voor uw ogen? Wij voelen de noodzaak om onze expertise hierover aan het licht te brengen.

Uiteraard begint het veilig en verantwoord lenzen dragen met een maatwerk contactlensaanpassing. Geen oog is hetzelfde van vorm en sterkte. Ook de traanvocht samenstelling heeft invloed op het comfortabel lenzen dragen. Een gediplomeerd contactlensspecialist heeft de kennis en ervaring om een optimale contactlensaanpassing te realiseren.

Wie eenmaal de lenzen draagt, moet de ogen een à twee keer per jaar laten controleren op afwijkingen en sluimerende beschadigingen. Een halfjaarlijks bezoek aan de contact-lensspecialist is onmisbaar voor de doorgewinterde lenzendragers onder ons. Problemen openbaren zich voornamelijk wanneer mensen nooit een contactlensspecialist bezoeken of tussentijds geen nieuwe oogmeting laten doen. Wanneer u een passende lens met de juiste zuurstofdoorlaatbaarheid draagt, dan attenderen wij u alleen nog maar op een goede nazorg.

Was uw handen, gebruik lenzenvloeistof en desinfecteer uw lenzenbakje met heet water en laat deze in de lucht drogen.

Dus, zijn contactlenzen onveilig? Nee. Bacteriën zijn onveilig. Een niet meer goed passende lens en niet op controle gaan is onveilig. De contactlens op zichzelf is absoluut veilig; zolang u maar een halfjaarlijkse controle laat uitvoeren. Zo houdt u uw ogen én lenzen in de beste conditie!

Ferd van de Ven
Oogprofessional