Voor mijn bril naar de opticien of drogist?

Deze vraag kreeg ik van een twijfelende brildrager. Als opticien weet ik natuurlijk het antwoord wel, maar een onafhankelijk antwoord zat besloten in een uitzending van Kassa. De directe aanleiding voor deze uitzending, van zaterdag twee weken geleden, was een beoordeling van de Reclame Code Commissie. De reclame van een brillen verkopende drogisterijketen stelt dat iedere lees-sterkte wordt opgemeten. Misleidend, was het oordeel van de Reclame Code Commissie, omdat dat helemaal niet het geval blijkt te zijn. De leessterkte wordt namelijk aan de hand van een standaardtabel beoordeeld.

Op zoek naar een multifocale bril, volgens een reclamespot met ReneĢ Froger! Waarop de drogisterij medewerkster gelijk het aanbod doet om ook even een oogmeting te gaan doen. Maar wat blijkt? De betreffende drogisterijmedewerkers meten de vertesterkte objectief met een computer en halen de sterkte voor dichtbij uit een standaardtabel waarna de klant kan kijken of het zo ongeveer goed is. Tijdens de studie voor opticien leert deze de vertesterkte eerst objectief met een computer te meten en daarna beide sterktes met een zogenaamde phoropter. Deze uitgebreide oogmeting doen we niet voor niets. We willen weten hoe uw ogen samenwerken. Tegelijkertijd gebeurt het maar zelden dat beide ogen een gelijke sterkte nodig hebben.
Ervaren, deskundige opticiens meten ook de oogdruk en kijken naar de gezondheid van uw ogen.
Veel brildragers gaan ervan uit dat iedereen die zegt een oogmeting te doen, daar dan ook bevoegd voor zal zijn. U kunt daar bij de zelfstandige opticiens, natuurlijk vanuit gaan. Helaas is het beroep van opticien niet wettelijk beschermt. U weet dus niet of u te maken heeft met een ervaren, deskundige opticien of met een verkoopmedewerker met een training in brillen verkopen.
Zeg nou zelf aan wie vertrouwt u uw ogen toe.

Ferd van de Ven
Oogprofessional