more for kids button

more for kids button

volg ons:
 

ferd-zien-en-horen-slide-tinnitus-1

Scroll down icon

Oorsuizen (Tinnitus): wat is het en hoe komt u er aan én van af?

Als u zelf last heeft van oorsuizen vraag u zich misschien af hoe u eraan komt en waarom u deze aandoening heeft. Hoewel er veel aanleidingen zijn die tot tinnitus kunnen leiden, zijn hier enkele factoren die bijdragen.

Zo herkent u oorsuizen/tinnitus

Tinnitus, gekenmerkt als  oorsuizen of een aanhoudende piep in de oren, treft miljoenen mensen. Tinnitus kan zich ook manifesteren als een hoge fluittoon, brom of zelfs tjilpen. Voor sommigen is hun tinnitustoestand iets dat ze alleen opmerken wanneer ze er actief over nadenken. Voor anderen maakt tinnitus het moeilijk om je te concentreren, te ontspannen en zelfs te slapen.Voordat tinnitus goed kan worden behandeld, moet de oorzaak van de aandoening worden bepaald. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van tinnitus en hoe de behandeling ertussen kan verschillen.


Ear

Gehoorproblemen? Opbouw van oorsmeer kan de oorzaak zijn

Blokkades in het oor kunnen oorpijn, gehoorproblemen en zelfs oorsuizen veroorzaken. Deze vorm van tinnitus is tijdelijk en verdwijnt na het verwijderen van het oorsmeer/ cerumen. Het wordt niet aangeraden om het zelf uit uw oren te verwijderen. U kunt uw oren ernstig beschadigen, wat leidt tot permanent gehoorverlies en tinnitus. Een getrainde professional kan blokkades snel, efficiënt en pijnloos verwijderen.

Gehoorverlies veroorzaakt door lawaai

Dit is de meest voorkomende oorzaak van tinnitus wereldwijd. Veel mensen over de hele wereld hebben gehoorbeschadiging opgelopen, vooral degenen die zijn blootgesteld aan overmatig lawaai. Veel tijd besteden aan machines, geweerschoten en zelfs luide concerten kan leiden tot gehoorverlies als gevolg van lawaai. Er is ook een groot aantal mensen dat gehoorverlies en tinnitus heeft ontwikkeld na blootstelling aan luide muziek via een hoofdtelefoon en oordopjes.

Neem contact op

gehoor verlies


Een hoortoestel kan verlichting bieden

Gehoorverlies veroorzaakt door lawaai manifesteert zich vaak als tinnitus. Zonder andere geluiden om het rinkelen te overstemmen, wordt het probleem duidelijker. In deze gevallen is de beste manier om de tinnitusklachten te verlichten, het vinden van een behandeling voor uw gehoorverlies. Hoortoestellen zijn betrouwbaarder dan ooit en veel audiologen bevelen ze aan aan mensen met deze vorm van tinnitus.


temporomandibulair gewricht

Problemen met het temporomandibulair gewricht

Het temporomandibulair gewricht is een kleine schijf in uw kaak die u helpt uw ​​mond te openen en te sluiten. Het kan worden beschadigd of misvormd om een ​​aantal redenen, waaronder letsel aan het gezicht of de nek. Wanneer het gewricht niet goed werkt, noemen we dit temporomandibulaire dysfunctie. Naast ongemak, pijn en problemen met de kaak kan temporomandibulaire dysfunctie ook leiden tot tinnitus. Het gewricht bevindt zich zeer dicht bij het oor, dus problemen met het temporomandibulair gewricht kunnen zich manifesteren als tinnitus. In deze gevallen kan een audioloog u aanraden om hulp te zoeken bij een tandarts. Zodra de oorzaak van het probleem is opgelost, is de kans groot dat uw tinnitusklachten verminderen.


Andere oorzaken van tinnitus

Er zijn diverse oorzaken van tinnitus aan te wijzen, waaronder bepaalde medicijnen, andere medische aandoeningen en zelfs eerdere verwondingen aan het hoofd.

Antidepressiva, antibiotica en zelfs paracetamol
Antidepressiva, bepaalde antibiotica en zelfs aspirine kunnen bij sommige mensen oorsuizen veroorzaken. Als iemand deze medicijnen vaak heeft gebruikt, beseft hij of zij mogelijk niet dat de medicijnen tinnitus kunnen veroorzaken. Hoewel het moeilijk kan zijn om te achterhalen welke medicatie uw aandoening veroorzaakt heeft, moet het probleem worden opgelost als u van geneesmiddel verandert. Als het probleem aanhoudt, ligt uw probleem waarschijnlijk ergens anders.

Hoge bloeddruk, fotosclerose, diabetes en allergieën
Medische aandoeningen zoals hoge bloeddruk, otosclerose, diabetes en allergieën kunnen ook leiden tot tinnitus. Hoewel het moeilijker kan zijn om uw gehoorproblemen te elimineren wanneer ze voortkomen uit een aanhoudend probleem, zou het behandelen van het kernprobleem moeten helpen met uw tinnitus.


Last van oorsuizen? Een eenvoudige gehoortest kan al helpen

Als u aanhoudende tinnitus/oorsuizen heeft gehad, is het raadzaam om hulp te zoeken bij een audicien. Zelfs een eenvoudige gehoortest of lichamelijk onderzoek kan helpen bepalen of uw tinnitus wordt veroorzaakt door gehoorverlies of blokkades. Stap gerust eens bij ons binnen of maak een afspraak, onze audicien helpt u graag naar een prettiger en aangenamer gehoor.

Maak een afspraak

Gehoorverlies veroorzaakt door lawaai: geluiden waarvan u niet wist dat ze uw gehoor beschadigen

Horen is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven, maar de meeste mensen realiseren zich niet wanneer ze hun oren beschadigen. Oorzaken van gehoorverlies zijn infecties, veroudering en hersenletsel, maar één van de meest voorkomende is blootstelling aan lawaai. Lawaai-geïnduceerd gehoorverlies kan zich ontwikkelen na één optreden van extreme blootstelling aan lawaai of na het luisteren naar zeer harde geluiden in de loop van de tijd.

Iedereen heeft kleine haarcellen in het binnenoor (slakkenhuis) die trillen en een elektrisch signaal naar de gehoorzenuw sturen, zodat u het kunt horen. Verschillende groepen haarcellen zijn verantwoordelijk voor verschillende geluidsfrequenties. Na verloop van tijd, als genoeg van deze haarcellen beschadigd of defect zijn, resulteert dit in gehoorverlies.

Koptelefoon


Geluiden die uw gehoor beschadigen

Een normaal, gezond oor kan frequenties van 20 tot 20.000 Hz probleemloos horen. Sommige geluiden kunnen echter langdurig of permanent gehoorverlies veroorzaken, hetzij direct, hetzij na langdurig luisteren. Geluid wordt gemeten in decibel (weergegeven als “dB”). Een normaal gesprek vindt plaats rond 60 dB, wat niet hard genoeg is om schade te veroorzaken. Een typisch rockconcert is gemiddeld ongeveer 120 dB, wat betekent dat gehoorschade na de eerste 15 minuten kan optreden. Simpel gezegd, hoe lager het volume, hoe langer u zonder schade kunt luisteren; hoe hoger het volume, des te korter het duurt voordat gehoorschade optreedt. Hier zijn een aantal geluiden waarvan u waarschijnlijk niet wist dat ze van invloed kunnen zijn op uw gehoor:

85 – 100 dB
(Het duurt 6 tot 8 uur voordat schade kan worden veroorzaakt)

  • Druk verkeer
  • Airconditioning (bij jou in de buurt)
  • Luidruchtige bar
  • Haardroger
  • Motor
  • Knijp speelgoed (dicht bij oor)
  • Metro of tram (passerend)
  • Muziekspeler op maximaal volume

110 – 180 dB
(Het duurt tot 30 minuten voordat schade kan worden veroorzaakt, afhankelijk van het niveau)

  • Rockconcert (in de buurt van luidsprekers)
  • Donder
  • Sirene voor noodsituaties
  • Ballon knallen (dicht bij oor)
  • Gewelddadige stadionmassa
  • Vuurwerk
  • Veiligheids-airbag
  • Opstijgend straalvliegtuig

Hoe kunt u gehoorbeschadiging voorkomen?

De meest eenvoudige manier om ontwikkeling van door lawaai veroorzaakt gehoorverlies te voorkomen, is aandacht te besteden aan geluidsvolume, waar u ook bent. Luisteren naar niveaus lager dan 85 dB kan u helpen uw gehoor te beschermen.Als een geluid te luid is, blijf daar dan niet lang bij in de buurt. Zo kunt u schade voorkomen. Bij twijfel kunt u altijd gehoorbescherming gebruiken.

Om uw gehoor gezond te houden, is het verstandig om een ​​afspraak te maken met een audicien bij u in de buurt. Woont u in de omgeving van Tilburg, Goirle of Riel? Wandel dan gerust eens bij ons binnen.

Kom langs


Top