more for kids button

more for kids button

volg ons:
 

Last van hooikoorts?

Het stof ligt op de schaatsen en sneeuwballen gooien is er dit jaar ook niet van gekomen. De afgelopen winter was warmer dan verwacht. De bloemen en bomen bloeiden eerder en het gras ging ook sneller groeien. Voor een hooikoortspatiënt is dit geen pretje, maar voor de contactlensdrager die last heeft van hooikoorts is het een nachtmerrie.

Je zou denken; contactlenzen beschermen toch de ogen tegen pollen en stuifmeel? Dit is echter niet het geval. De eigenschappen van lenzen, die voor optimaal draagcomfort zorgen, laten zuurstof door en houden vocht vast. Helaas gebeurt dit ook met stuifmeel. Door het nestelende stofje maakt het lichaam extra eiwitten aan, deze komen uiteindelijk in het traanvocht terecht. Vervolgens heeft u veel jeuk, irritatie en dichtslibbende lenzen. Tranen beginnen te stromen in de hoop dat deze de stoffen er uit spoelen, maar jammer genoeg verdwijnen de hooikoortsklachten niet.

Gelukkig bestaan er diverse oplossingen voor dit probleem en hoeft u niet tot september een bril te dragen. Draagt u lenzen voor een langere tijd? Probeer dan eens daglenzen. Elke dag opent u een nieuwe blister met een set schone contactlenzen. Al eens gehoord van nachtlenzen? Dit zijn speciale lenzen, die alleen ’s nachts gedragen worden. Tijdens uw slaap corrigeren deze uw ogen, zonder dat u hier iets van merkt. Wanneer u slaapt heeft u geen last van het stuifmeel én overdag draagt u geen lenzen. Zo hebben uw ogen overdag volledige rust en zorgt dit voor een heerlijk vrij gevoel. Een goede zonnebril kunt u tevens ook gebruiken als ‘beschermingsschild.’

Voor zo min mogelijk klachten, is het van belang om uw handen te wassen vóór het in- en uitdoen van uw lenzen. Volgt u de bovenstaande alternatieven? Dan weet u zeker dat dit hooikoortsseizoen nog niet zo’n grote nachtmerrie wordt.

Ferd van de Ven
Oogprofessional




Top