Jongeren veel sneller aan de bril
De laatste jaren is het gebruik van de digitale apparaten niet weg te denken. Ook kinderen maken er veel meer gebruik van. Vroeger waren de kinderen buiten te vinden, tegenwoordig zitten ze achter een tv, tablet of smartphone spelletjes te spelen. Dit langdurige digitale gebruik is echter niet goed voor de kinderogen. Uit onderzoek is gebleken dat bijziendheid (myopie) sterk toeneemt bij kinderen. Ook in onze oogmeetruimte merken we dat steeds meer kinderen een vorm van bijziendheid ontwikkelen.
Om dichtbij scherp te kunnen zien, moeten wij onze ogen inspannen (accommoderen). Bij het langdurig inspannen groeit de oogbol langer, hierdoor worden beelden in de verte onscherp. Kinderen die dus te lang en teveel dichtbij kijken, hebben een grote kans op bijziendheid (myopie). Dit is een oogafwijking waarbij een min-bril nodig is om weer scherp te zien.
Bijziendheid is in veel gevallen goed op te lossen door middel van een bril of contactlenzen. Er bestaat ook een handig ezelsbruggetje om toenemende bijziendheid door beeldschermgebruik af te remmen. Volgens het Oogfonds is het belangrijk dat uw zoon of dochter na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden ver weg kijkt én minimaal twee uur per dag buiten speelt. Door buiten te spelen focust het oog op verschillende afstanden. Naast dat buitenspelen natuurlijk erg leuk is, is het dus ook nog een soort training voor het oog en zijn ze lekker in de buitenlucht. Natuurlijk kan uw kind van het digitale leven blijven genieten, dit moet alleen in de juiste mate zijn.
Heeft uw kind last van bijziendheid of neemt de brilsterkte toe? Met speciale contactlenzen is het effect van een toenemende bijziendheid af te remmen, zonder het oog daarbij te hinderen. Wilt u meer informatie over bijziendheid? Mijn collega’s en ik adviseren u graag verder.
Ferd van de Ven
Oogprofessional